Vil du have et par gode råd til at købe kunst på en kunstmesse? Med disse 10 tips vil du være godt forberedt til at købe dit næste yndlingskunstværk på en af Danmark største kunstmesser.
Guide: Find og køb kunst på kunstmesse
Du tænker sikkert, at kunstmesser som Code Art Fair eller Art Herning kun er for kunstsamlere og finkulturelle personer, som har pengepungen fuld af kontanter til at købe kunstværker. Det er efter min mening ikke tilfældet, for så ville jeg ikke selv have råd til at komme til disse kunstudstillinger. Kunstmesser er blevet mainstream og for alle, som interesserer sig for kunst, det vidner besøgstallene for de seneste 2 år om, når mere end 9.500 gæster i gennemsnit har besøgt kunstmesserne hvert år. Hvordan kaster du dig ud i at købe kunst? Lad mig guide dig til, hvordan du kommer godt i gang med at købe kunst på kunstmesser med disse grundregler.
1. Hvilke kunstmesser finder der?
Før du kan tage på kunstmesse, må du finde ud af, hvor og hvornår kunstmessen er. Så lidt hjemmearbejde skader ikke i form af at undersøge, hvilke kunstmesser der findes i Danmark og i udlandet.
Her kan du med fordel anvende en oversigt over kunstmesser.
I indledningen nævnte jeg to kunstmesser: Code Art Fair (tidligere Art Copenhagen i Forum) og Art Herning. Der findes også en tredje Chart Art Fair i Charlottenborg Kunsthal. De nævnte messer må siges at være de tre store kunstudstillinger i Danmark, som formår at samle nogle af de bedste gallerier og kunstnere et sted. Her vil du helt sikkert kunne købe moderne kunst til din bolig.
2. Vær forberedt
Søger du kunst til et bestemt rum i hjemmet f.eks. entreen eller en gallerivæg, er det sandsynligvis små malerier, du leder efter. Skal du derimod købe kunst til stuen vil det være et større maleri, som du er på udkig efter. Det er derfor en god idé, at du kommer velforberedt til kunstmessen, så du kender begrænsningerne i størrelsen af kunstværket og rummet. Derfor skal du overveje størrelse, farve, rummets lysindfald og møbleringen i rummet, således du kan vælge det perfekte kunstværk.
3. Læg et budget
Priserne på kunst svinger meget og afhænger bl.a. medium, størrelse og kunstnerens popularitet. En tommelfingerregel er, at malerier er dyrere end litografier og kunsttryk. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at lægge et budget hjemmefra, men være klar på at springe budgettet, hvis du finder drømmemaleriet.
4. Få et overblik: Brug messeguiden
Ved ankomsten til kunstmessen kan du med fordel tage et eksemplar af messeguiden. På den måde kan du skabe dig et overblik og markere i guiden, hvilke gallerier der er interessante for dig at besøge. Er du knap så velbevandret i kunstverden, kan du bruge oversigtskortet i messeguiden til at markere de gallerier/kunstnere, som du har besøgt. Det er også en god idé at notere ned titlerne, kunstneren og prisen på de malerier, litografier eller limited edition kunsttryk, som du er faldet for hos det pågældende galleri.
5. Tag billeder af kunstværkerne med din smartphone
Udover at medbringe en kuglepen, så du i messeguiden kan gøre notater om kunstværkerne, så er det en rigtig god idé at medbringe sin smartphone. Med den i hånden vil det være nemt lige hurtigt at tage et billede af kunstværket og på den måde spore sig ind på, hvad slags kunst du kan lide. Du vil også nemmere kunne tage en beslutning om at købe kunst på kunstmessen ud fra et billede af maleriet. Et klassisk citat er: ”Et billede siger mere end tusind ord” og der er noget om det.
6. Stil spørgsmål
Du skal ikke være bange for at stille spørgsmål. Finder du et kunstværk, som du er faldet for, så tøv ikke med at stille spørgsmål til galleriejeren eller kunstneren selv. De vil gladeligt besvare dine spørgsmål. Den bedste måde at finde ud af mere om kunstneren er, at spørge om f.eks.
- Har kunstneren en relevant kunstuddannelse f.eks. fra Det Kongelige Danske Kunstakademi?
- Hvilke kunstkurser har kunstneren i øvrigt på sit CV?
- Hvilken baggrund har kunstneren?
- Hvem er kunstneren inspireret af? Pablo Picasso, Claude Monet eller andre?
Har du fundet det perfekte maleri, litografi eller limited edition kunsttryk, som du bare må eje, så spørg nærmere ind til levering og pris. Det betaler sig, at være fræk i en forhandlingssituation, så husk at prisen ofte er til forhandling. Skulle du mod forventning finde ud af, at dit drømmemaleri er solgt til anden side, så fortvivl ikke og spørg ind til, om kunstgalleriet har en mailingliste, som du kan skrive dig på. På den måde får du besked, hvis et lignende maleri kommer til salg i galleriet igen.
6. Overvej kunsttryk i begrænset oplag
Er du faldet i svime over et maleri, som lige er en tand for dyrt? Måske er maleriet for stort til at hænge på væggen i stuen? Husk på at kunstneren ofte også udgiver det store maleri i mindre format i form af et kunstryk i begrænset oplag. Du skal være hurtig, for populære kunstnere melder hurtigt udsolgt af deres kunsttryk, men det er en god måde for dig til at komme i gang med at købe kunst og få yndlingskunstværket billigere.
7. Træt i fødderne? Tag en pause fra kunsten
Efter en rum tid på messen vil du være mæt af indtryk, efter du har besøgt de mange stande med kunst. Når du får denne mæthedsfølelse vil det være tid til at tage en pause fra kunsten. Sæt dig hen i caféen for at få noget at drikke, imens du nyder en kop kaffe slukker tørsten med en sodavand eller nyder et glas vin. Er du sammen med nogen på messen vil det være en oplagt mulighed at snakke om de kunstindtryk i har fået, måske kigge på de billeder, som I har taget med jeres mobiltelefon. Når I har drukket ud vil det være tid til at gå en runde mere og se på kunsten med nye øjne. I anden omgang er det oplagt kun at besøge de meste interessante gallerier/kunstnere. Husk der er måske kun den ene chance til at købe dit drømme kunstværk, så tøv ikke for længe med at gå i dialog med galleriet/kunstneren. Har du ikke mod på at gå en runde nummer to, kan du komme igen dagen efter, da de fleste kunstmesser strækker sig over flere dage.
8. Køb kunst med hjertet
Det er måske en kliché indenfor kunstens verden, at du skal købe kunst med hjertet. I min verden er det ikke. Du skal føle noget, når du ser drømmemaleriet. Din indre stemme skal sige til dig, at dette kunstværk må jeg bare eje. Samtidig skal du lægge din bekymring på hylden, om dette kunstværk vil være salgsbart i fremtiden, det er for vanskeligt at spotte morgendagens stjerner uden en vis portion kunsterfaring. Du skal købe kunstværket, fordi du kan lide maleriet og gerne vil se på det hver dag.
9. Fandt du ikke det perfekte maleri?
Det er ikke altid, at du finder det perfekte maleri på en kunstmesse og må gå tomhændet derfra. Her skal du ikke fortvivle, men vende det til noget positivt. Du har set en masse lækker kunst og udvidet din horisont. Var du usikker på din kunstsmag før messen, så er du helt sikkert blevet klogere på, hvilken slags kunst du skal købe. Husk du kan aldrig se på for meget kunst i jagten på dit drømmemaleri.
10. Husk det skal være sjovt
Kunst skal være sjovt at opleve. Du skal passe på med at lade jagten på dit drømmemaleri styre dit besøg. Nyd besøget på kunstmessen, snak med folk, tag en ven eller familien med, mød en kunstner, deltag i en kunst workshop, bare du husker at have det skægt og se en masse spændende kunstværker.
Klar til at købe kunst?
Er du parat til at købe kunst på en kunstmesse? Fandt du mine tips om køb kunst brugbare? Har du selv nogle gode råd til, hvordan du køber kunst på en kunstmesse? Del gerne dine tanker og tips og skriv en kommentar nedenunder.